ELSŐ NYERTES PÁLYÁZAT. MÁSODÁLLÁSBAN CIVIL.

Lassan egy éve foglalkozok pályázatírással, nagyjából azóta tevékenykedem a civil szférában is. Sosem szerettem a kötöttségeket és nem is véletlen, hogy független kutatóként dolgozom – az önálló és szabad mozgástérre mindig szükségem volt. Már az egyetemi éveim alatt azt éreztem, hogy a szociológia több, mint statisztikák elemzése és a társadalomra vonatkozó “langyosvízfeltalálást” kimerítő megállapítások tétele (ehelyütt nem saját véleményemnek, hanem az általános sztereotípiáknak adok hangot). Hiszem, hogy a szakma sokat tehet társadalmunk megismeréséért, valamint az együttélés megkönnyítésért. A szociológiának kulcsszerepe van az érzékenyítésben, a társadalmi problémák fókuszálásában, megértésében, feloldásuk előremozdításában, az állampolgári aktivitás növelésében, a sikeres generációk közötti párbeszédben… etc. Ehhez azonban túl kell nézni a statisztikákon.

 

NEM CSUPÁN A SZOCIOLÓGUSNAK KELL KILÉPNIE SAJÁT KOMFORTZÓNÁJÁBÓL, HANEM A VELE EGYÜTTMŰKÖDŐ VAGY BEFOGADÓ KÖZEGNEK IS NYITOTTNAK KELL LENNI A SZAKMA TUDÁSA IRÁNT.

 

Ezen ars poetica és a csillagok szerencsés állása (ifjúságszakmai kapcsolataim száma jelentős növekedésnek indult) nyomán az utóbbi időben a szociológiát egyfajta eszközként kezdtem szemlélni, mely a szakmai tudás révén hatalmas lehetőséget ad a kezembe. Ez az eszköz pedig segít, hogy a társadalomkutatás adta ismereteimet jóval szélesebb körben tudjam kamatoztatni. Történt tehát, hogy elkezdtem civil szervezetekkel együttműködésben pályázatokat írni…


Idén megszületett – többek között – egy társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó projekt ötlete, mely a dm felhívására került beadásra. A projekt a nyíregyházi KÉK Egyesülettel közösen született meg, mely már évek óta kapcsolatban áll a helyi Oltalom Szeretetszolgálattal.

A BEADOTT PÁLYÁZATUNK A NYÍREGYHÁZI CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONÁNAK LAKÓIN KÍVÁN SEGÍTENI, AZÁLTAL, HOGY HELYI KÖZÉPISKOLÁSOKAT BEVONVA KÖZÖSSÉGI ÉLMÉNYEKBEN RÉSZESÍTI AZ ÉRINTETTEKET.

Ennek részét képezik a fiataloknak tartott érzékenyítő foglalkozások, a fiatalok és az érintettek találkozói. Utóbbiak két részből állnak: kompetenciafejlesztés köré épülő foglalkozások (problémamegoldás közösen a fiatalokkal az alábbi témákban: személyes-kulturális, nyelvi, munkaerőpiaci-vállalkozói és digitális kompetenciafejlesztés), valamint közösségi találkozók, melyek során informális keretek között nyílik lehetőség az ismerkedésre (táncház, kézműveskedés, sportnap, közös főzés). A projekt célja kettős volt: részben a fiatal korosztály érzékenyítése, tágabb értelemben a helyi fiatalok figyelemfelkeltése a résztvevők multiplikáló szerepe révén; részben az érintett családok esélyteremtésének növelése, integrációjuk támogatása.

Forrás: https://www.dm-egyuttegymasert.hu/hu/jotettekkel-egy-jobb-vilagert/beerkezett-palyazatok/


MIVEL A PÁLYÁZATUNK BEKERÜLT A 30 LEGJOBB PROJEKT KÖZÉ, ÍGY ONLINE SZAVAZÁS DÖNTÖTT A SORSÁRÓL, MELYNEK VÉGÉN – NAGYON SZOROS KÜZDELEMBEN – A NYERTES PÁLYÁZATOK TÁBORÁT ERŐSÍTVE KERÜLTÜNK KI A VERSENYBŐL.

Ezúton is köszönjük a szavazatokat és a támogatást! 🙂 Fantasztikus élmény volt tapasztalni, hogy mennyien állnak jó célt szolgáló programok mellé. (Ám kétségtelen a tanulságokat levonva arra jutottunk, hogy egyhamar nem vágunk bele effajta szavazatgyűjtős pályázatba.)

 


Ha pedig öröm és civilség… Kötelező szót ejtenem arról, hogy idén májusban Békés megyei fiatalokkal közösen egy ifjúsági érdekképviseletet segítő informális közösséget hoztunk létre. A Jeune Courage (Ifjú Merészség) célja, hogy kapcsolatot építsen a békéscsabai és Békés megyei ifjúsági közösségekkel, tapasztalatcserék révén segítse szakmai munkájukat. 😉

 


ÉS AKKOR MÉG NÉMI HÁTTÉR A KONTEXTUS ISMERETÉHEZ…

Az ifjúság mint szerelem már az alapszakos gyakorlatok idején lángolásnak indult. Ez a bimbózó kapcsolat pedig azóta csak egyre inkább szárnyal. Igyekszem minden lehetőséget megragadni arra, hogy a fiatalok helyzetét, generációs jellemzőit minél jobban, mélyebben megismerhessem. És mostanra eljutottam oda, hogy van is lehetőségem ezen túllépni. Helyi közösségekben vagy akár nagyobb hálózatok részeként tudom segíteni munkájukat, közösségi élmények révén, mellyel párhuzamosan a nehézségeik orvoslására életre hívott platformok szervezésében közreműködni, támogatni aktív szerepvállalásukat.

 

Így jut el egy szociológus az ifjúságkutatások eredményeinek elemzésén túl (és persze mellett) a fiatalok helyzetének, lehetőségeinek javítását célzó projektek megálmodásáig.

És megvalósításáig… remélem ebben a jövő igazán partner lesz. 🙂

 

 

Posted in Aktuális munkák,Projektek,Személyes.