VOLT EGYSZER EGY NÉGYVÁROS-PROJEKT

A Nyíregyházi Diákpolgármesteri Iroda (DPI) és a Békéscsabai Városi Diákönkormányzat (DÖK) kapcsolata 2015 végére nyúlik vissza. A kölcsönös találkozók alkalmával tapasztalatcserére nyílt lehetőség az érdekképviselet, valamint a fiataloknak szóló rendezvények szervezése kapcsán. A hatékony együttműködést látva a fiatalok munkáját segítő „felnőttek” (azaz a kevésbé fiatalok) felismerték, hogy milyen jó volna mindezt a kapcsolatépítést „kontextusba” helyezni. Így történt, hogy 2016 áprilisában megszületett egy négy város (Békéscsaba – városi DÖK, Nyíregyháza – DPI, Debrecen – KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, Szatmárnémeti – Szatmári Fiatalok Kulturális Egyesülete) ifjúsági szervezeteit összefogó projekttervezet, majd – a szerencsének és természetesen elsősorban a remekül megírt pályázatnak köszönhetően – mindez meg is valósulhatott.> A projekt első állomásaként (2016 augusztusa) Nyíregyházán jártak a fiatalok, ahol megismerhették a Mustárház működését, rádiós ereklyékben gyönyörködhettek, beszélgethettek az ottani EVS-önkéntesekkel, valamint a helyi és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diákképviselőkkel.

> Másodszorra (2016 októbere) a Csapat Békéscsabára látogatott el, ahol a csabai fiatalok igen büszkén vezették végig a vendégeiket a Garabonciás Napok eseményein. In medias res, egyből a versenyző iskolai csapatok bemutatkozó műsorára érkeztek (Happening), ahol bekapcsolódhattak egy alföldi város több ezer fiatalt megmozgató, 25 éves múltra visszatekintő programjának sodrásába.

> Az év végén (2016 novemberében) következett Szatmárnémeti, ahol nem csupán a helyi sajátosságok, valamint a különleges Utcazene Fesztivál került terítékre, hiszen egyúttal egy nemzetközi ifjúsági projekt zárókonferenciájára is beültek a résztvevők.

> 2017 januárjának végén Debrecenben került sor ifjúsági találkozóra, mely a helyi szintű érdekképviseleti szereplők mellett megyei hálózatok tagjainak bevonásával valósult meg. Így a fiatalok még szélesebb együttműködési formákra láthattak rá, valamint ifjúsági rendezvények, érdekérvényesítési platformok újabb szintjeivel ismerkedhettek meg.

A SZAKMAI ÉRTÉKEK BEGYŰJTÉSE MELLETT KÖZÖS ÉLMÉNYEKKEL ÉS HOSSZÚ TÁVRA SZÓLÓ ISMERETSÉGEKKEL IS GYARAPODOTT
A NÉGY VÁROS IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGE A PROGRAMOK SORÁN.


A PROJEKT CÉLJAIRÓL, A TAPASZTALATOKRÓL, A KAPCSOLATÉPÍTÉSRŐL,
VALAMINT A TERVEKRŐL
BESZÉLJENEK A FIATALOK, A FIATALABB FIATALOK… 😉

 

MILYEN CÉLLAL SZÜLETETT MEG A NÉGY VÁROS KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS?

Bán Dáriusz (Nyíregyháza diák-alpolgármestere):
Azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a városok fiataljai közötti kapcsolatotokat. Megismerjük egymás munkáit, tapasztalatokat cseréljünk, hogy mi vált be eddig és mi nem. Miután megvitathattuk gondolatainkat, feltehettük kérdéseinket a döntéshozóknak, fiatalokkal foglalkozóknak, akik még átfogóbb válaszokat adhattak nekünk. A legfontosabb talán az, hogy élményekkel gazdagított minket, amiket sohasem felejtünk el.

 

MI AZ, AMIT A SAJÁT KÖZÖSSÉGED ÉRDEKÉBEN, IFJÚSÁGI SZERVEZETED SZÁMÁRA LEGINKÁBB FOGSZ TUDNI HASZNOSÍTANI?

Puskely Gergő (a Békéscsabai DÖK elnöke):
Sokkal inkább rá tudunk feküdni szervezetünk strukturális felépítésére, fejlesztésére, hogy mindenkiből ott tudjuk kihozni a maximumot, amihez a legjobban ért. Továbbá amilyen úton elindultunk az elmúlt időben, megerősítést nyert, hiszem más példákból tanulva találtuk meg mi is céljaink egy részét. Legvégső soron azt sem felejthetjük el, hogy a projekthez hasonló ismeretség- és tapasztalatszerző programokat tudjunk megvalósítani.

 

MI VOLT SZÁMODRA A LEGEMLÉKEZETESEBB ESEMÉNY VAGY PROGRAM?

Tóth Edina (a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetségének alelnöke):
Számomra a legemlékezetesebb program Békéscsabán volt, amikor lehetőségünk volt beszélgetni a Garabonciás Napok főszervezőjével, Fodival. Számomra nagyon sokat adott. Pályaválasztás előtt állok, és a beszélgetés után úgy éreztem, hogy azzal kell majd foglalkoznom, amit igazán szeretek, hiszen ez az esemény is így jött létre. Olyanok munkájának köszönhetően, akiknek sokat jelent a program. Nekem ez egy teljesen új megvilágítás volt, hogy így is működhetnek a dolgok igazán jól, sőt azóta már úgy gondolom, csak így működhetnek jól. Illetve nem utolsó sorban a rendezvényszervezés világába is betekinthettünk.

 

HOGY ÉRZED, MI AZ, AMIVEL TE HOZZÁ TUDTÁL JÁRULNI A PROJEKT SIKERÉHEZ?

Péter János (a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat HR-koordinátora):
Azzal tudtam hozzájárulni a projekt sikeréhez, hogy amit tanultam a szervezetemnél azt ízig-vérig beleraktam. A szervezetemnél rengeteg képzést kaptam, amit szépen vissza tudtam forgatni a diáktalálkozókba.

 

MIT ADTAK SZÁMODRA A TALÁLKOZÓK?

Petőcz Gábor (a Békéscsabai DÖK alelnöke):
A pályázat, úgy gondolom, várakozáson felül teljesített, hisz külhoni és belföldi kapcsolatokat, barátságokat építettünk ki, rengeteg szakmai tapasztalatra és ismeretre tettünk szert egymás önkormányzatának megismerésével és felnőtt képviselőkkel folytatott beszélgetések során. A késő délutánokra szervezett helyismereti séták alkalmával lehetőségünk nyílt megannyi közösségi tér, színház, művelődési ház, városháza megismerésére. És amiért a leginkább hálás vagyok az az, hogy rengeteg olyan emberrel hozott össze a programsorozat, akik megerősítették bennem, hogy jó úton haladok, mind magánszemélyként és mind diákönkormányzati képviselőként.

 

A PROJEKT LEZÁRÁSÁT KÖVETŐEN MILYEN KÖZÖS PONTOT/PONTOKAT LÁTSZ A TELEPÜLÉSEK IFJÚSÁGI ÉRDEKKÉPVISELETI KÖZÖSSÉGEINEK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN?

Stekler Gergő (Nyíregyháza diák-polgármestere):
Mindenképpen közös pontnak tartom, hogy a különböző települések fiataljai fogjanak össze, csináljanak közös programokat, mert sokkal többet tudnánk elérni, ha ilyen kapcsolat alakulna ki közöttünk. Közös pont az is, hogy településtől függetlenül minden ilyen szervezet a diákokért van és az ő érdekeiket helyezi mindenek elé.


 

Posted in Projektek.